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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN 62368-1:2014  

EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

 

4.1.2 

5.5.2 

G.11 

22/2 rev 1 

Subject Key words Meeting 

Capacitor across the mains X-capacitor, bridge rectifier Online meeting 

05-06 April 2022 

Copenhagen 

12-13 April 2023 

Question 

What are requirements for a capacitor within ES3 circuit connected to AC mains located after 
bridge rectifier? 

Decision 

Requirements of clause 5.5.2 do not apply for a capacitor which is connected after a rectifier in an 
ES3 circuit connected to AC mains of a switch mode power supply. 

Explanatory notes 

It is considered that capacitor after bridge rectifier is not subjected to same transient levels as 
capacitor before bridge rectifier (directly L to N or L to L). 

Capacitors before bridge rectifier and connected L to N or L to L must comply with appropriate 
class of EN 60384-14 standard (see G.11). 

Replaces decision 91/8 rev. 2012 for EN 60950: 2000; EN 60950-1: 2001; EN 60950-1:2006+A1, 
+A11 +A12. 

IEC TC108 HBSDT San Francisco Nov 2022: Agreed, but changed the question as follows: 

What are requirements for a capacitor across within ES3 circuit connected to AC mains located 
after bridge rectifier? 

 


